Wiek: 20 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1500 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-05-18, 21:29
bartx nam pojechał kochani
no ale przepraszam, wszyscy mówią, że trezba ustępować! babulki i dziadki numerem jeden w autobusie! czemu nikt ICH nie nauczy dobrych manier? -.-
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Ustępuję do tego stopnia, że zawsze w autobusie / tramwaju stoję całą drogę. Chyba, że jadę późnym wieczorem / w nocy i pojazd jest ewidentnie pusty lub większość miejsc jest wolna.
Kryska
Wysłany: 2008-05-19, 13:02
Z reguły tak, są jednak odstępstwa od reguły..czasem są tak niemili że po prostu odwracam głowę i udaje ze nie widzę...Na swoja obronę powiem tyle że bez żadnych ale ustępuję ciężarnym kobietom!!!
Ja ustępuję tylko, gdy widzę, że starszej osobie naprawdę ciężko jest stać, lub jeśli jest to osoba kulturalna, ktora sie miejsca nie domaga, a ja akurat nie jestem zmęczona, nie mam ciężkiego plecaka itd. A jak jakaś babcia miała przed chwilą siłę do autobusu biec i ludzi taranować, to stać tym bardziej ma siłę...
Wysłany: 2008-05-19, 23:36
Ustepuje tylko starym babciom, ktore ledwo daly rade wyjsc po 2 schodach ... A takim 50 letnim pseudo emerytkom chocby nawet mialy sie na mnie przewrocic to nie zrobie miejsca. Chamstwo trzeba zwalczac chamstwem.
Wysłany: 2008-05-20, 17:31
Witam wszystkig.
Ja nie muszem borykaś siem z takimj problemamj, jakie macie wy wszyscy. To proste - jeżdżem moin nowy porcze, które zajebałę spot parkingó. Czasę tylko, z sentymętó, wsiądem do autokara, by wyrwaś sę kika róeg i tyle.
A, sory za me błendy w ostatnik literah wyrazuf, ale choś mam ortografiem dobrom, to muzk mj siem wyłańsza pszy ostatnih literah wyrazuf.
Wysłany: 2008-05-20, 17:57
shala napisał/a:
babulki i dziadki numerem jeden w autobusie! czemu nikt ICH nie nauczy dobrych manier? -.-
Wiesz, nie chcę sie wtrącać w czyjeś poglądy, ale starsi ludzie już w życiu się nachodzili i są po prostu starzy. A ty jeszcze się w życiu nachodzisz i kiedys ktoś tobie ustąpi miejsca.
To jest nie tylko dobre wychowanie, ale może zadziałać jako prawo karmy Poza tym chyba miło jest usłyszeć ,,dziękuję" od potrzebującej osoby...
*faris
Wysłany: 2008-05-20, 18:01
Mokra, a czy musisz mieć teczkę ? Nie lepsze czasem z wygody jest ta tuba czy coś takiego ? U mnie w klasie wolą to coś...
U mnie jest druga sprawa - prawie zawsze wsiadam do autobusu ostatnia - bo wsiadam na końcu miasta, więc jest zapchany. Zauważyłam też, że w 1 i 2 klasie liceum chętnie ustepowałam miejsca - w 3 już nie tak bardzo schamczyłam się.
A co do tych miejsc jeszcze w kościele - najgorsze są osoby (nieważne czy babcie czy nie) jak Ci przychodzą pod ławkę i stoją uparcie aż im ustapisz miejsca -a dosłownie albo naprzeciw jest wolna CAŁA ławka, albo dwa kroki do przodu. Za cholerę nie pójdą, tylko stoją uparcie -.- Wkurza mnie to, więc wtedy nie ustępuję, bo miejsce wolne jest. Czemu się mam przesiadać na inne niby ?
A to w autobusie - wszystkie torebki, siatki, reklamówki, kwiatki itd muszą siedzieć na 2 siedzeniach... a babcia się wciska obok...
[ Dodano: 2008-05-20, 18:03 ]
Hinata napisał/a:
Poza tym chyba miło jest usłyszeć ,,dziękuję" od potrzebującej osoby...
Problem w tym, że te osoby nie dziękują, tylko wrzeszczą nad Tobą, czemu młodzież miejsca nie ustąpi...
Nie wszyscy, bo jak jest miła osoba starsza to nawet miło jest ustąpić takiej osobie.
Wysłany: 2008-05-20, 18:05
faris napisał/a:
stoją uparcie aż im ustapisz miejsca -a dosłownie albo naprzeciw jest wolna CAŁA ławka, albo dwa kroki do przodu. Za cholerę nie pójdą, tylko stoją uparcie
No, niektórzy po prostu wykorzystują swój wiek. To też nie jest okey wobec innych. Ja nie chodze do kościoła więc nie mam takich problemów, ale to faktycznie może wkurzyć
Wiek: 20 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 1500 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2008-05-20, 18:27
Hinata napisał/a:
Wiesz, nie chcę sie wtrącać w czyjeś poglądy, ale starsi ludzie już w życiu się nachodzili i są po prostu starzy. A ty jeszcze się w życiu nachodzisz i kiedys ktoś tobie ustąpi miejsca.
ależ oczywiście.
Widzę jednak, że nie zdajesz sobie sprawy, jak takie osoby potrafią być nie miłe. Tak jakbym ja była ich służącą na którą można się wydzierać, że miejsca się nie ustępuje.
Hinata napisał/a:
może zadziałać jako prawo karmy
co pod tym rozumiesz?
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Wysłany: 2008-05-20, 18:33
shala napisał/a:
co pod tym rozumiesz?
Hm... przede wszystkim na myśli miałam to, że jest to dobry uczynek, nawet jeśli ta osoba jest dla nas niemiła. Tak więc mamy na koncie dobry uczynek, który może do nas powrócić od kogoś innego. A nie umrzemy przez ustapienie miejsca
Ale żeby nie było- nie chcę nikomu zmieniać poglądów tylko ,,demonstruję" swoje
Wiek: 25 Dołączyła: 15 Sie 2006 Posty: 2268 Skąd: Kraków!
Wysłany: 2008-05-21, 08:11
shala napisał/a:
Tak jakbym ja była ich służącą na którą można się wydzierać, że miejsca się nie ustępuje.
aż tak bardzo Ci urąga fakt, że osoba starsza wymaga od Ciebie ustąpienia miejsca, dzięki czemu np. się nie przewróci?
Ja zauwazyłam, że babcie i dziadki są nieprzyjemni w momencie, kiedy widzą, że wszyscy młodzi dookoła wlepiają wzrok w przystanki i inne 'ciekawe wydarzenia' za szybą. Przecież mnie by szlag trafił, jakbym była na ich miejscu.
_________________ Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more
*faris
Wysłany: 2008-05-21, 09:10
Magda napisał/a:
Ja zauwazyłam, że babcie i dziadki są nieprzyjemni w momencie, kiedy widzą, że wszyscy młodzi dookoła wlepiają wzrok w przystanki i inne 'ciekawe wydarzenia' za szybą.
Ja inaczej to widzę - jak jest jedna osoba starsza, może nawet coś pomarudzi sobie, to jeszcze jest ok, nie wydziera się itp, ale jak się zbierze ich zbiorowisko to tylko od początku jatka "nie patrz na młodych, młodzi nie ustąpią miejsca, bla bla bla". I co najgorsze - to nie mówią osoby w wieku tych 60-70 lat, tylko takie ok. 40.
Kazik1010
Wysłany: 2008-05-21, 15:31
Rzadko bywam w miejscach, w których siedzę a osoby starsze stoją, no ale jak juz wypadnie coś takiego, jakiś szpital czy coś to z reguły tak, no chyba że osoba starsza jest niemiła to wtedy też się staram taki być
szajbóska
Wiek: 21 Dołączyła: 21 Maj 2008 Posty: 46 Skąd: z nienacka
Wysłany: 2008-05-21, 23:02
Nie no ja z reguły ustępuje miejsca, poprostu taki odruch. Głupio bym sie czuła gdybym zachowała się inaczej. Fakt że często staruszkowie a zwłaszcza staruszki tzw. mohery są bardzo niemili i wykorzystują swój wiek. Mimo to i tak im ustępuje może z perspektywy tego ze tez kiedyś się zestarzeje i inni mi będą ustępować, zgadzam się też z teorią Karmy. Dlatego nieraz z zaciśniętymi zębami ustępuje upierdliwym staruszkom miejsce. Dla tych co tak nie robią usprawiedliwieniem może być fenomenalny skecz Jachimka "Zło" . cytuję: "Im starsza tym bardziej wytrzymalsza"
W autobusie zwykle stoję, o po prostu nie ma miejsca. Ale kiedy trzeba to ustępuję. Podobnie w innych miejscach. Ale mam taką ciocię [ciocia mojej mamy właściwie], która ma już ok. 75 lat i nigdy nie upomina się o miejsce siedzące. Zawsze w tramwaju np. kiedy gdzieś z nią jadę, gdy ktoś chce jej ustąpić miejsca grzecznie dziękuje i stoi dalej. mówi mi, ze ona się czuje zdrowsza od nich Nie zamierza siadać, jak widzi, że ktoś ustępuje jej na siłę... Mądra kobieta
_________________ [...]
Cisza.
Pustka.
Nie ma Cię.
Katrin
Wysłany: 2009-03-09, 13:01
Tak, jak najbardziej. Nawet dzisiaj jadąc 3przystanki, ustąpiłam miejsca starszej Pani. A kiedyś pamiętam, zwróciłam uwagę dziewczynie, która siedziała, a obok niej stała starsza Pani, która ledwo utrzymywała się podczas "podróży" autobusem. Zaskoczona, ustąpiła miejsca.
Ostatnio zmieniony przez Katrin 2009-03-09, 13:08, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.