Forum Dyskusyjne :: Czy ustępujecie miejsca starszym osobom?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Ogólne » Czy ustępujecie miejsca starszym osobom?

Czy ustępujecie miejsca starszym osobom?
Autor Wiadomość

<3Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-05-13, 23:16   

Cytat:
Nie wiadomo, jednak ciężarówkami na pewno byśmy jeździli -.-

Ty jestes taki glupi czy tylko udajesz?

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-05-14, 11:52   

Cóż.
Raz ustąpiłam a dziadek żwawo przebiegł obok i usiadł na samym końcu autobusu.
A czasami jak ustępuję to staruszki machają ręką mówiąc: nie nie, siedź! =,=

No więc ustępuję, gdy:
1) mi się chce
2) widzę, że dziadzio ledwo się na nogach trzyma
3) gdy mnie o to poproszą.
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2008-05-14, 14:13   

Wszystko zależy od sytuacji.
1)Jeśłi widzę, że kobicina czy staruszek są zmęczeni i wyglądają sympatycznie, to ustępuję. No chyba, że mam nogę skręconą, tak jak teraz to nie bardzo xD
2) Jeśli nie jestem zmęczona po 8 h treningu i wsiada ktoś starszy, ustępuję
3) Jeśli widzę kobietę w ciąży, kogoś o kulach etc - to chyba oczywiste

JEDNAK! Jeśli widzę stare babsko, które przepycha się łokciami i sapie 'jaka to dzisiejsza młodzież jest niewychowana' to niech se marudzi.. ale na stojąco.

Od jakiegoś czasu ciągle spotykam jedno takie babsko, któremu kiedyś tam miejsca ustąpiłam.. [to był błąd]
Jakieś dwa tygodnie temu widziałam jak się pastwi nad chłopakiem o KULACH! żeby jej miejsce ustąpił. Od tamtej pory śmieję jej się w twarz jak tylko w moją stronę patrzy.
Skoro starsi nie mają szacunku do mnie, to niby dlaczego ja mam mieć szacunek do nich?

Teraz jak mam bandaż i kuleję, miejsce ustępują mi jedynie młodzi ludzie [jeśłi już w ogóle], więc pfff.

Poza tym śmieszy mnie to, że starsi ludzie uważają iż młodzież nie może być zmęczona. To oczywiste, że my regenerujemy siły o wiele szybciej, ale do jasnej cholery, po 15 h pracy chyba mam prawo być zmęczona?

*faris 

Wysłany: 2008-05-14, 14:57   

Kilka przypadków się zdarza :
1) Jeśli jest to jakaś znajoma osoba starsza, bo to tak głupio, jak ja siedzę, a 50letnia sąsiadka nade mną stoi. Robi to specjalnie, jednak ja się źle czuję i ustąpię. Postoję.
2) Jak mam siły i autobus nie jest zapchany, że nie ma gdzie stanąć to mogę ustąpić komuś staszemu, ale takiemu ok. 40, młodszym nie.
3) Takim starowinkom/staruszkom, po których od razu widać, że nie dadzą rady stać w takim autobusie, bo się przewrócą itd.
4) Schorowanym, ciężarnym/ z małymi dziećmi na rękach i 5 reklamówkami.

Nie ustępuję jak przede mną/za mną siedzą chłopaki, którzy nie są zmęczeni (chyba że staniem pod schodami), albo ktoś młodszy/starszy i ma więcej chęci do życia niż ja w danej chwili xD, i po prostu gdy jestem cholernie zmęczona. (Coś w stylu, wstałam o 4,30 rano, miałam ze 2 wf, przeszłam na nogach całe miasto, i wracam do domu na 21)

A jak się ktoś napastliwie na mnie gapi, żebym ustapiła miejsca to się odwracam do okna xD

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-05-14, 15:04   

faris napisał/a:
staszemu, ale takiemu ok. 40, młodszym nie.

40 to nie stara osoba, stara się zaczyna od 60. czterdziecha sobie spokojnie postoi, ma siłę.

Cytat:
A jak się ktoś napastliwie na mnie gapi, żebym ustapiła miejsca to się odwracam do okna xD

ja tak robię, kiedy kątem oka widzę siwiznę wsiadającą do autobusu/tramwaju a mi się zdecydowanie nie chce wstać. Wtedy ggapię się z uporem w okno, czasem udając przysypianie xD

*faris 

Wysłany: 2008-05-14, 15:43   

shala napisał/a:
40 to nie stara osoba,
Nie napisałam stara, tylko starsza ;-) Jakby nie patrzeć, starsza ode mnie jest o te 20 lat.

shala napisał/a:
Wtedy ggapię się z uporem w okno, czasem udając przysypianie xD
O to, to ;-)

Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2008-05-14, 16:15   

ustępuję i babciom i dziadkom, tym miłym i niemiłym, kobietom w widocznej ciąży i ludziom z dziećmi. jedyny przypadek, jakiego nie uznaję za konieczność do podniesienia się z siedzenia to przepity, śmierdzący dziad, po którym widać z daleka, że sporo wypił, a nie, że jest zmęczony.

ogólnie wychodzę z założenia, że aż tak zmęczona nie jestem, bo moja praca wręcz wymaga ode mnie pozycji siedzącej ;-)
Forever more

Apple 

Wysłany: 2008-05-14, 18:54   

shala napisał/a:
40 to nie stara osoba, stara się zaczyna od 60. czterdziecha sobie spokojnie postoi, ma siłę.

Dokładnie :rotfl:
faris napisał/a:
shala napisał/a:
Wtedy ggapię się z uporem w okno, czasem udając przysypianie xD

O to, to ;-)

Ja na szczęście na codzień nie mam takich problemów, jedynie parę razy w roku jak jestem w jakiejś poczekalni, uff.

Magda, no to prawdziwa dama z Ciebie jest :P

#luba 
zagwozdka

Wysłany: 2008-05-14, 19:00   

Magda napisał/a:
ustępuję i babciom i dziadkom, tym miłym i niemiłym, kobietom w widocznej ciąży i ludziom z dziećmi. jedyny przypadek, jakiego nie uznaję za konieczność do podniesienia się z siedzenia to przepity, śmierdzący dziad, po którym widać z daleka, że sporo wypił, a nie, że jest zmęczony.
+1
i ja też tak robię

A ostatnio zauważyłam, ze w Głogowie w autobusach pojawiły sie nalepki na szybach z napisem 'Bądź życzliwy, ustąp miejsca starszemu"

<3Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-05-14, 21:52   

faris napisał/a:
starsza ode mnie jest o te 20 lat.

ojj kiedys sobie ten rok odejmiesz
Magda napisał/a:
ludziom z dziećmi

nigdy! Zawsze jak jest stara babka z dzieciakiem ustepowalam miejsca babci a ta oddawala miejsce bachorowi, na pewno nie. Dzieciaki sa mlodsze ode mnie maja wiecejj sily i mam choerna przyjemnosc widziec jak cierpia stojac gdy ja moge siedziec

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-05-14, 22:01   

luba napisał/a:
'Bądź życzliwy, ustąp miejsca starszemu"

powinni pod spodem dokleić 'bądź życzliwy wobec tych, którzy Ci miejsca ustępują'

Achentar 

Wysłany: 2008-05-17, 12:56   

Właściwie trudno nie ustępować skoro 70% pasażerów autobusu to osoby po 60ce. Więc często jest tak, że jak wchodzę do autobusu to już nie mam gdzie siąść.

LadyInsane 

Wysłany: 2008-05-17, 13:15   

Cytat:
czy ustępujecie miejsca starszym osobom?

Moja kultura osobista tego wymaga.

Złośnica 
burżuazja

Wysłany: 2008-05-17, 23:50   

ustępuje kobietą w ciąży bądz z małymi dziecmi. Starszym, jak widzę że nie ma miejsc w autobusie a ta ledwo stoi to owszem, kiedy sympatycznie wygląda również, jak czasami poprosi. Ale jak widzę że ma siłe biegac i krzyczec że młodzież nie wychowana, to nie, jeszcze specjalnie tępo siedze. Jak chce niech marudzi.
Ostatnio zmieniony przez Złośnica 2008-05-17, 23:50, w całości zmieniany 1 raz  

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-05-18, 00:21   

Ustępuję, starszy i kobietą w ciąży. Denerwuje mnie że jeden z drugim tyłka nie ruszą a ty ustępujesz. Także nie lubię słuchać jaka to młodzież w dzisiejszych czasach nie wychowana, chociaż i tak im sie ustępuję miejsca.
Też jestem zmęczona po długim dniu, a tu jedna z drugą sapią mi nad głową. Kultura swoją drogę a wychowanie drugą.

Achentar 

Wysłany: 2008-05-18, 08:03   

Najgorzej jest jak siądziesz w takim miejscu, że obsiądą cie starsze osoby, nie ma jak wyjść a osoby starsze, które stoją patrzą na ciebie potępieńczym wzrokiem.

Addicted. 

Wysłany: 2008-05-18, 11:10   

kiedyś zawsze ustępowałam, teraz nie. w końcu ja też jestem człowiekiem, i mnie tez czasem bolą nogi, tym bardziej jak wracam po 8 lekcjach. Poza tym zaczęło mnie wkurzać to, że np. w kościele, przychodzi matka z małym dzieckiem, nie weźmie go na kolana jak widzi, że jest dużo ludzi, tylko rozsiada sie na całej ławce, łącznie z torebką, która przecież też musi siedzieć. W autobusie jest podobnie.
Ocaliła mnie czułość wyśniona i spełniona...

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2008-05-18, 11:19   

Addicted. napisał/a:
matka z małym dzieckiem, nie weźmie go na kolana jak widzi, że jest dużo ludzi, tylko rozsiada sie na całej ławce, łącznie z torebką, która przecież też musi siedzieć. W autobusie jest podobnie.

albo ludzie wycinają taki numer, że zamiast usiąść pod oknem to siadają na drugim miejscu i wten sposób blokują wolne siedzenia -.-

poem sometimes 

Wysłany: 2008-05-18, 12:26   

Raczej nie ustępuję, bo rzadko jeżdżę komunikacją miejską, a jeśli jadę na studia, to przykro mi, ale nie ustąpię miejsca, żeby stać przez 70 minut. Zwłaszcza że mam chorobę lokomocyjną.

Uszy zatrzaśnij: ja Ciebie usłyszę -

I ja do Ciebie bez nóg znajdę drogę

I bez ust krzyk mój cisnę w Twoją ciszę"

<3Mokra 
Bobson

Wysłany: 2008-05-18, 15:20   

shala napisał/a:
albo ludzie wycinają taki numer, że zamiast usiąść pod oknem to siadają na drugim miejscu i wten sposób blokują wolne siedzenia -.-

dokladnie

ale co do torebek i innych badziewi dziala to tez w duga strone bo gdy wchodze z moja "teczuszka" do autobus czy tamwaju od razu wrzaask ze zajmuje duzo miejsca -.-

najgorzej jak dotkne nia jakas babcie, zazyna na mnie psioczyc ze nie dosc ze zajmuje tyle miejsca to jeszcze ja nia bije -.-

Odpowiedz do tematu